2008-03-25

Zenenap


Tegnap zenenap volt. Nálam ritka. Egészen rászoktam a youtube-ra, meghallgatni, hogy érdemes-e valamit beszerezni vagy egyszer is elég - netán sok - volt. Hogy illegális? Hát... nem érdekel. A kiadók ragaszkodnak a jól felépített jogaikhoz, de a világ, a technika eljárt már felettük. Ami másolható, illetve helyesebben ami minőségromlás, adatvesztés nélkül, tökéletesen és olcsón másolható, ott mások kell, hogy legyenek a szabályok, mint azelőtt, amikor az eredeti és a másolat megkülönböztethető volt, amíg a cégek csak maguk tudták sokszorosítani a zenéket-filmeket. Nem megy ez így sokáig. Nem létezhet, hogy a megvásárolt cd-t nem tehetem fel a gépemre, hogy ott is hallgathassam. Nem lehet nonszensz törvényeket hozni, nem lehet magncégeket hatósági jogkörrel felruházni, nem lehet a technikai lehetőségekkel élő, és nem visszaélő embert kriminalizálni. A szerzői jog az szerzői jog, de nem mindenáron, nem korlátlanul, hanem bizony annyira, amennyit ér. Amennyit adnak érte, akár a piacon, akár támogatást akárki. Nem átalányban, jogvédő harácsmatricával, hanem azért konkrétan, amit megveszek vagy letöltök, és a saját eszközeimen (gép, ipod, walkman, dvd lejátszó, házimozi, kutyafüle) saját célra akkor, ott és annyiszor hallgatok meg, amennyiszer akarok. Megadom az árát, - amennyit nekem megér - átment a tulajdonomba. Méghogy bele akar szólni akárki is, hogy hányszor akarom meghallgatni és hol. Elmehetnek a jó büdös francba.  

UPDATE:
Friends of TorrentSpy,

We have decided on our own, not due to any court order or agreement, to bring the Torrentspy.com search engine to an end and thus we permanently closed down worldwide on March 24, 2008.

The legal climate in the USA for copyright, privacy of search requests, and links to torrent files in search results is simply too hostile. We spent the last two years, and hundreds of thousands of dollars, defending the rights of our users and ourselves.

Ultimately the Court demanded actions that in our view were inconsistent with our privacy policy, traditional court rules, and International law; therefore, we now feel compelled to provide the ultimate method of privacy protection for our users - permanent shutdown.

It was a wild ride,

The TorrentSpy Team

"Big Brother in the form of an increasingly powerful government and in an increasingly powerful private sector will pile the records high with reasons why privacy should give way to national security, to law and order [...] and the like." - Justice William O. Douglas

10 megjegyzés:

Györgyi írta...

Tulajdonképpen a törvények már követték a technikát, ma már minden egyes üres adathordozó árába bele van kalkulálva a jogdíj is, azaz ha pl. veszel egy üres cd-t, akkor is fizetsz szerződi jogdíjat, ha a végén mégsem másnak az anyagát másolod rá, hanem mondjuk a saját fényképeidet. Amúgy meg ha valaki végképp nem akarja, hogy megvásárlás nélkül használják az anyagát, vannak módszerek a másolás meghiúsítására, az öcsémnek vannak pl. olyan programjai a gépén, amihez kell egy ún. Ilok is, ami egy kulcsszerűség, és szabályosan bele kell helyezni a billentyűzetbe oldalról. Ráadásul amikor elromlott, egyenesen az USA-ba kellett küldeni futárszolgálattal cserére, mert még azt sem kockáztatják, hogy esetleg külföldi, kevésbé érdekelt forgalmazó sutyiban másikat ad mellé becserélés helyett.

Nora írta...

Pont az az átalány az, ami szemétség, ami nem jogos. Egyszer veszem meg a zenét, de ahányszor le akarom másolni - ha le tudom - annyiszor újra fizessek érte? Te fizetnél egy könyvért, ahányszor kifénymásolsz belőle egy oldalt? (nem tankönyv, irodalom)

Lemásolhatatlan dolog meg nem létezik, nekem is volt egy időben virtuális hardverkulcsom, ehhez még csak nem is volt nehéz hozzájutni. :-)

Csak pont ez az. Azért vagyok kénytelen illegálisan lemásolni valamit, mert illegálissá teszi a kiadó. Nem jogos, hogy én ne másolhassam le azt, amiért már fizettem egyszer. Nem üzleti mennyiségben, hanem saját felhasználásra.

Györgyi írta...

Szerintem a másolások töredéke az, amit maguknak készítenek az emberek. Többségében azért barátoknak, rokonoknak, ismerősöknek mennek, akiknek így már nem kell megvenni az eredeti példányt. Meg aztán még a legdrágább típusú cd vagy dvd árában is minimális a jogdíj ahhoz képest, amennyibe az újabb példány kerülne.

Nora írta...

Na pont ezért kellene valami gyökeresen új jogvédelmi dolgot kitalálniuk de nagyon gyorsan. Mert ez, most teljesen igazságtalan. Na nem nekik, nem a kiadóknak... ami neked cd-nként pár forint, az nekik sok-sok pénz, amire nincs joguk, illetve joguk az van, csak basszák meg, hogy azért szed(het)nek pénzt, amihez abszolút semmi közük sincs.

Györgyi írta...

Ezzel kompenzálják (elméletben, mert gyakorlatban azért a pénz nagy része magát a jogvédő hivatalt gazdagítja) a szerzőknek a művek másolása miatt kieső szerzői jogdíjat. Mert hogy a technika fejlődése miatt egy megvásárolt példányra legalább 20 másolással megszerzett jut.

Nora írta...

És ezért kellene gyökeresen átalakítani ezt a rendszert, mert én pl. nem akarok azért fizetni, mert más le tudja másolni a zenét és ez valaki szerint illegális; ugyanakkor magamnak jogom van lemásolni, ha kifizettem az árát.

Györgyi írta...

Ilyen módon akkor számolják ki azt is, hogy adott hónapban hányszor mentem ki este az utcára, ne az én adómból menjen a közvilágítás, ha nem is veszem igénybe.:)

Nora írta...

Rossz hasonlat, te is tudod.

CatDesign írta...

Ki kellene iktatni a folyamatból a kiadókat. A pénz nagy részét ők teszik zsebre, nem az alkotó.

Nora írta...

Pontosan. A szerzők/alkotók jogaival, jogdíjaival nekem sincs bajom, reális, megértem, stb, de miért finanszírozzam én és még x milliárdnyian a kiadók extraprofitját?