2008-06-15

APEH

Hiányzott ez az apeh-ellenőrzés, nagyon, mint a púp a hátunkra. Nem elég, hogy lépten-nyomon büntetnek, annyi pénzt szednek el az embertől, hogy az hihetetlen – mármint bárből-fizetésből élők el se tudják képzelni, hogy milyen az, amikor a megtermelt 100 Ft-ból cca. 80-at kell befizetni ide-oda-amoda, ilyen-olyan-amolyan jogcímeken – nem kölcsönrészlet, nem lízingrészlet, az ezen felül van – nem elég, hogy minden levelük érthetetlen és értelmetlen, még a könyvelő is csak találgatja, hogy mi a faszt akarhatnak éppen, nem elég, hogy évente tucatnyiszor változik minden adójogszabály, ami eleve nonszensz, de hát ez Abszurdisztán, itt még ezt is lehet, most még kijönnek ellenőrizni, a levelük szerint az ezévi befizetéseket, de hogy ezért minek kijönni és vegzálni minket, azt kurvára nem értem, elvégre oda fizetjük be nekik amit kell, miért nem nézik meg a saját rendszerükben, hogy rendben van-e, és ha igen, miért nem hagynak békén, ha meg nem, akkor küldenek ki egy levelet, emilt, füstjeleket vagy bármit, hogy helóheló, ezésez nem oké? Ráadásul a levél hangneme… ekkor és ekkor reggeltől estig valamikor kijönnek, legyünk ott mind, az összes (3) cég összes tulajdonosa, ügyvezetője, akármije - pattogós, utasítgató, követelőző, mint aki tudja, hogy ő A Hatóság, mi meg tutira Bűnösök vagyunk valamiben. Gondoltam visszaírok nekik, hogy én meg május 35-én, hajnali 3:23 és 3: 37 között tudom fogadni őket, mert akkor érünk rá, de az iróniát, a cinizmust úgyse értékelnék ezek a droidok, csak akkor tutira találnának valami hibát, amiért büntethetnek. Mert a legvalószínűbb az az, hogy büntetni akarnak, valamiért, bármiért, gondolom nincs meg a bevételi kvótájuk. 

Annak van igaza, aki elköltözik egy normálisan működő országba, aki megteheti, aki meg tudja tenni. És ilyen lassan már a szomszédban is van, nem véletlenül gyarapszik a Szlovákiában bejegyzett cégek száma. Ők rákjöttek, hogy a pénz, a dolgozni akaró munkaerő és szellemi tőke állandó vegzálása, lehúzása, büntetése, kizsigerelése és ellehetetlenítése egy idő után már annak az elvándorlásával fog járni. Az APEH meg feldughatja magának a jogszabályait, és mellékjükdughatja a politikusokat és a bürokratáit is. Menni kéne. Nem jó hely lett ez az ország, rosszá tették. Élhetetlenné, elivselhetetlenné. Ez a politikusok bűne, a bürokraták bűne, és a mi bűnünk, hogy azt hittük ezekre, hogy ez a demokrácia és a kapitalizmus és ezért elnéztük nekik. Nem az. Amit ezek művelnek, az korrupció, impotencia, hozzánemértés, önzés és bűnözés. 

4 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

[i]"hogy ezért minek kijönni és vegzálni minket, azt kurvára nem értem, elvégre oda fizetjük be nekik amit kell, miért nem nézik meg a saját rendszerükben, hogy rendben van-e"[/i]

Mert már rég nem azt nézik, hogy a befizetések szinkronban vannak-e a bevallásokkal. A városban szinte az összes szolgáltatót végigellenőrizték, többnyire meg is büntették nem is kis összegekre, és szinte mindig hasraütéses alapon, mert hogy "nem létezik, hogy csak akkora a forgalma, amennyit elkönyvel, akkor miből jár hetente Pestre stb.". Karácsony előtt pl. a boltok fele büntetésből be volt záratva egy-két hétre. Hányhatnékom támad, ha az adóhivatalunk kerül szóba.

Névtelen írta...

egy régiségkereskedő mesélte, hogy voltak nála ellenőrök, de mindent rendben találtak. viszont bűnbánó arccal közölték velük, hogy mindenképpen kell pénz nekik, úgyhogy mivel a működési engedély tábla feljebb van 5 centivel a megengedettnél, így ez belekerül nekik 50ezerbe. (arról nem is szólva, hogy rendszeresen visszajárnak, várják, hátha belefuttathatják valami nagyobb büntetésbe is.)
másik ügyfélnél ellenőr tartja a markát, mondván, majd kevesebb lesz a bírság. ja, zsebbe ment 150ezer, és kiszabták a maximális 400ezret.

az ország az emberektől rohad, a jogszabályok csak keretbe foglalják.

Quicksilver írta...

Na, elmentek, itt voltak kemény húsz percig. Kitöltöttek pár papírt, kérdeztek pár dolgot, és nem büntettek, legalábbis nem mondták, csak szóltak, hogy a postaládára legyen kiírva a cégek neve. Aztán mentek is, ha jól láttam az utcában lévő többi céghez. A könyvelő szerint ezzel az alvó/elérhetetlen cégeket akarják kiszűrni. Szerintem totálisan semmi értelme nem volt, csak úgy néz ki, mintha dolgoznának. Úgyhogy én most nem szidom őket, de továbbra is értelmetlennek tartom ezt az egészet.

Gyorgyi írta...

Hál'Istennek, örülök, hogy jól végződött.
Léni, ez úgy működik, hogy az ellenőröknek meg van adva, hogy hetente mennyivel kell gazdagítaniuk a céget, ha nem akarnak repülni. Egy barátom nője dolgozott náluk jogászként egy darabig, tőle tudom.