2009-05-07

Rövid kirándulás Zemplénben




A Füzéri vár régi terv volt, ami valahogy sosem jött össze - most elhatároztuk, hogy mindenféleképpen megnézzük, és így is lett. Miskolcról indulva bejártuk Hollóházást, Füzért, Füzérradványt, Pálházát, Boldogkőváralját.

A Füzéri várban a szél akart minduntalan leszedni a toronyból - meg a lábunkról is néha - de megérte felmászni a nem kis emelkedőn, a sziklába vésett, jóindulattal lépcsőnek hívható barázdákon, a viharos erejű szélben - a vár nagyon szépen állítódik helyre, egyre látványosabb, és mesefinom túróslepényt is sütnek a kemencében, a vár valaha volt konyhájában.

Füzérradványról bevallom nem hallottam még, de az arborétum fantasztikus faóriásai megérték azt a pár órát, amit közöttük sétálva eltöltöttünk; a kastély szélvédett lankáján napozva pedig megegyeztünk abban, hogy valamennyien vállalnánk a hajdani grófok életstílusát. Aki arra jár ne felejtse el átölelni azt a csodálatos platánóriást, aki a parkoló felőli oldalon áll - hálás minden érintésért, és bőven adja az energiáit...

Hollóházától nem vártam sokat és nem is adott sok mindent - ha megfeszülök sem tudom a porcelánt szépnek vagy izgalmasnak tartani. Innen indul az országos kéktúra, de ennél több érdekességet nem tudtam benne felfedezni, de akit érdekli a téma, van porcelánmúzeuma is a helynek.

Útközben itt-ott megállva volt pár olyan élmény, ami nem sorolható semmiféle címszó alá - egy falusi kiskocsma, ahol francia turisták fagyiznak, vagy egy igazi szocreál, 30 éve ittfelejtett étterem, ahol rántott hús és vargányás vadpörkölt a menü; egy domb tetején árva turul, leginkább éppen tojó griffre hajazva; borospincék a tokaji rágióban, és sok-sok meseszép, tavaszi, friss-zöld táj, domb, hegy...

Boldogkővár, ahol a szél már olyan erős volt, hogy nem vállaltuk a vár falára a kiállást, inkább szégyen a futás de legalább biztonságos alapon ettünk a vár alatt egy-egy hagyományos lángost - afféle kemény lepényt inkább, nem hiszem, hogy megszerettem. A középokorias étterem ál-óságos hangulatát nem akartuk kipróbálni, inkább hazamentünk a modern konyhába vacsorázni.

De azért élveztük a napot, ha kissé szeles volt is. :-)



További képek itt:
http://travel.webshots.com/album/571837161ZymJIz

.

Nincsenek megjegyzések: