2008-07-15

A kereszt



Van, amikor visszatekintve egy utazásra, nyaralásra, valami olyant fedez fel az ember, amit akkor, ott nem érzékelt, illetve a tendencia, a vezérmotívum csak utólag válik nyilvánvalóvá. Ez most így volt Észtországgal kapcsolatban, amikor is csak tegnap este jöttem rá, hogy bizony az átlagnál (elvárhatónál, feltételezhetőnél, reálisnál) jóval többször és többféleképpen találkoztam a kereszttel, mint szimbólummal. Sokféle minőségében és változatában jött szembe velem, holott nem kerestem, és eddig különösebben sokat nem jelentett számomra, azon felül, hogy egy világvallás szimbóluma. Az ortodox templomok ferdén áthúzott szárú kettőskeresztjei, a szigetek megszámlálhatatlan, és számomra megmagyarázatlan (mi közük volt a keltáknak Észtországhoz?) körbe húzott kelta keresztje, a temetők (miért is kavarodtunk be annyi temetőbe...?) sima, egyszerű keresztjei, a litvániai Keresztek Hegyének iszonyatos kereszt-, és feszülettömege (földbedöngölő látvány, egészen hihetetlen), a megdöbbentő helyeken felbukkanó grafittikeresztek... túl sok volt belőlük, még akár egy zarándoklathoz is, nemhogy egy egyszerű, és profán nyaraláshoz. Vezérmotívumnak mindenesetre elég furcsa dolog, legalábbis nekem az.

7 megjegyzés:

ezkriszti írta...

Érdekes lenne erről egy észt véleménye. Nekik feltűnt-e hogy az átlagnál sokkal több a kereszt? Valami oka biztos van.

Quicksilver írta...

Szerintem nem több általában a kereszt, csak én/mi találkoztunk többel a 'statisztikai átlagnál'.

Gyorgyi írta...

Ha a természeti jelenségeket leszámítva elsősorban templomokat és temetőket látogattatok, akkor ez azért nem véletlen.

Quicksilver írta...

Nem mondhatnám, hogy temetőket és templomokat látogatni mentünk Észtországba.

ezkriszti írta...

Ha csak a képet látom, azt tippelném Mexikó, nem egy északi ország. Magyarországon vagy pl. Ausztriában tudtommal nincs ilyen.

Quicksilver írta...

Ilyen tudtommal máshol sincsen, eléggé egyedi a Keresztek Hegye. És úgy tartják, már a keresztek előtt, a pogányok között is 'szent' hely volt, azaz szokás szerint a kereszténység csak 'átvette'. Vannak ezek a pontok a Földön, amik... mások. Lehet szentnek nevezni őket, lehet energiacsomónak, vagy világok közti átjárónak, de hogy mások, az biztos.

Quicksilver írta...

Közlemény: holnap reggeltől fotóstáborban leszek (-> estiskola), vasárnap estig.


[Kíváncsi vagyok, tudnak-e még valami meglepetést okozni az indexes modik, elvégre eddig is mindig arra időzítették a szemétkedést, amikor elmentem valahova.]