2008-05-26

Bürokrácia

Gondoltam megírom, hogy hogyan zajlott le – az elmúlt három hét alatt - a Nagy Okmányirodai Gépjárműátírási Csata, amikor jött a krach, hogy mostantól egy majdnem titokban életbelépett rendelet szerint már nem írhatjuk meg az engedélyezési tervekhez a tűzvédelmi műszaki leírást, mivel ezentúl a mindigelfoglalt, soharánemérő, foghegyrőllenéző tűzoltóknak kell kuncsorognunk, mert csak ők írhatják azt meg. Egy tűzoltótól átlagban cca. egyhónapra lehet időpontot kérni egyeztetésre, és átlag háromszor dobja vissza az egyeztetett terveket is. És ezentúl csak ők írhatják meg azt, ami nélkül be se lehet adni az eng tervet.

Előszedtem egy nem is olyan nagyon régi, talánha húszéves engedélyezési tervet. Másfél oldal műleírás, három tervlap, az elejére _rápecsételve_ az építési engedély, kapott egyet az építtető, egyet a tervtár, egyet meg valahová lefűztek. Ma egy átlag műleírás három szecska lappal kezdődik (címlap, aláírólap, tartalomjegyzék), 6-8 oldalas műleírás, tűzvédelmi műleírás, statika (szinte mindig kellenek), átlag öt tervlap, és mindez átlag nyolc példányban, hogy a szinte mindig bevont három-négy szakhatóságnak is jusson. A sokat reklámozott bejelentési terv _tökéletesen_ugyanilyen_. A határidők a szakhatóságoknál egy-két hónap, az építési osztálynál három. Akármelyik is visszadobja, az óra újra indul. Az építési engedély átlag három gépelt oldalon sorolja fel a feltételeket.

Mindezt az egyszerűsítés jegyében. Állítólag.

Az okányiroda ehhez képest a három hét alatt elintézett átírással sehol sincs. Még bőséges lehetőségek vannak benne a bürokrácia oltári méretűvé növelésében, és az élet ellehetetlenítésében.

Apu már egy-két éve mondja, hogy nem lehet így dolgozni, hogy nincs ideje tervezni, mert csak ügyeket intéz, bürokratákkal hadakozik. Ahogy ma elnéztem, nem fogjuk ezt sokáig csinálni, mert nincs értelme.

Nincsenek megjegyzések: