2008-04-04

Jogdíjas internet

Tegnap olvasom valahol (itt), hogy a Warner Music minden internetezőn szeretné leverni azt, hogy van, aki letölti a zenéit ingyen. Hogy be akarja építeni a jogdíjakat az internet-előfizetés árába; egészen hasonlóan a jogdíjmatricákhoz, amit ki kell fizetni akkor is, ha azokra soha senki nem vesz fel illegális zenét/filmet/programot. A vicc ugyanakkor az, ami a jogdíjmatricákkal is, hogy ez nem teszi, nem tenné legálissá a letöltést, csak a zenekiadók akarnak ugyanolyan jól megélni, mint eddig, és ehhez kvázihatósági jogkört, hogy beszedhessék azt a pénzt, ami _szerintük_ jár nekik. Hogy szerintem nem jár, azt nem kérdezik.
A koncepció tehát az, hogy minden egyes internetező bűnös letöltésben, ergo fizessen érte, de hiába is fizet, mert a kiadók fenntartják maguknak a jogot arra, hogy ennek ellenére a letöltést akadályozzák, bűnnek, illegálisnak tartsák, és üldözzék. Akkor miért is kell fizetni? Hogy a nagy kiadók jól megéljenek, mert nemcsak az IRL eladásokból jönne be a haszon, de egy kényelmes, állandó jövedelmük is lenne, amiért semmit sem kell tenniük?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még mit nem! Hogy gondolják.
Ha az original lemezek, avagy a letöltések árai olcsóbbak lennének, és nem lennének szegény emberek, akik kinyögnek egy 300Ft-os sms-t, és ezért a neten letöltenek 15 filmet, és 2 GB zenét mert egyszerűen ha belegebednek sem tudnak több pénz kiköhögni...
Avagy aki szegény az még kúltúrához se jusson...
Gratulálok multik.