2008-04-22

Két szám...



Lejárt a régi útlevelem, csináltattam újat. Hátha az EU-n kívülre is eljutok megint, ahová kell még. Az új útlevél piros, kemény(ebb) fedelű, az adatlapja hátulról előrekerült… és megspóroltak a nyomtatásnál 3 x 2 db számot. Az évszámok első két tagját. Az még nem is gond, hogy 67-ben születtem, mert kit érdekel, és különben is. De az már nagyobb gond, hogy emiatt 2012 után ha véletlenül nem angolul beszélő határőrbe botlok valahol a világ másik felén, akkor bizony magyarázkodhatok, hogy ez az útlevél most 2012 április 18-ig érvényes, vagy 2018 április 12-ig. Merthogy a lejárati dátum pontosan így néz ki:

12 ÁPR/APR 18

Szállóigévé vált szólással; ’ÉS EZ ÍGY HOGY?’ Ki találta ezt ki? Miért találta ki? Mire jó lehagyni azt a két számot? Mert én azt értem, hogy a kiállítás dátumából ki lehet totózni hogy melyik a nap és melyik az év – no de találkoztam már éppen elég ostoba-nemtörődöm-utálomaturistákat-utálomafehéreket-sietős-bürokrata-stb határőrrel ahhoz, hogy tudjam; ezt kitotózni nem biztos, hogy hajlandó lesz. Ráadásul a kérdéses betűk bolhafasznyi méretűek, és az össze-vissza vízjelezett, mintázott lapon halvány barnás színnel vannak nyomtatva. És ha a kérdéses határőr nem beszél világnyelveket – ez azért az araboknál, Afrikában előfordul – akkor hiába is tudja elolvasni, mert nem érti.
Egyszóval ha minden igaz, kedélyes magyarázkodások elé nézhetek 2012 után. Bár lehet, hogy addigra már utazgatni sem fogok…

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nora, szerintem a magyarokon és a kínaiakon kívül senkinek eszébe nem fog jutni az, hogy az évszámot a dátum legelején keresse. no para.
de egyébként értem, és szerintem is hülyeség.

Gyorgyi írta...

Ez bizonyára környezetvédelem, így spórolnak a festékkel. Sok kicsi sokra megy.:)

Gyorgyi írta...

Én inkább azt nem értem akkor már, hogy mi a fenének kellett a hónaprövidítést két nyelven odaírni. Nem hiszem, hogy létezne olyan magyar határőr, aki az APR-ot mondjuk "aprítsd fel"-nek értelmezné. Mindenki felismerné a hónap nevét ékezet nélkül is.

Quicksilver írta...

Egyszerűen olyan hülyeség, aminek nem látom értelmát, viszont a zavar lehetőségét határozottan növeli a 2008.04.12. formátumhoz képest, mivel az egyértelmű, ez meg nem. Tehát nem arról van szó, hogy ki hol keresi az évszámot, hanem hogy mennyire lehet összetéveszteni a napot az évszámmal így. Jobban, mintha az évszám mind a négy jegye ki lenne írva.

Az ÁPR/APR meg örülhetünk, hogy nem az EU mindahány hivatalos nyelvén van odabigggyesztve... az is egyszerűbb lenne számmal.