2008-04-24

Pályázat

Tegnap az oroszlányi honlapon keresgéltem, és megütötte a szememet egy fotópályázatra való felhívás. Megnéztem, gondoltam, hátha érdemes lenne kezdeni valamit. Helyi pályázat, nyilvánvalóan a városról, nyilvánvalóan egy-két helyi cég szponzorálásával. Igazából a végén egy mondat lepett meg, ami szerint „A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg lemondanak szerzői jogaikról, azaz hozzájárulnak képeik térítésmentes felhasználásához.” Hát, gondoltam, legfeljebb nem nevezek be. Mert még a díjazott képeknél ezt talán megérteném (a díj a kompenzálás a szerzői jogok elvesztéséért), de mindnél… kicsit nem tűnik fairnek a fotósokkal szemben. Aztán ma reggel, híreket olvasva hirtelen még két pályázatnál olvastam teljesen hasonló kitételt a kiírásban, csak azok már nagyobb dolgok (dizájntárgyak, tervrajzok) voltak. Ez vajon régebben is gyakorlat volt, vagy csak most lett az, hogy a pályázatot kiíró-szponzoráló cég teljesen ráteszi a kezét az összes pályázó összes alkotására, némi első-második-harmadik díj fejében? Mert akkor nagyon megéri pályázatokat kiírni, elvégre ha csak pályázatonként 1-2 ötlet, fotó, tárgy, akármi van, amiből tovább lehet lépni a cégnek, akkor az már behozhatja a pár nyeremény árát.

Vagy csak én vagyok nagyon naív és ez mindig is így volt…?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elmondom, miért van ez. MOndjuk csinálsz egy pályázatot, hogy fényképezz macskát. MIndegy, a téma mellékes. ÉS jönnek a pályaművek és a kihirdető persze valahol akarja ezt publikálni is, hisz azért csinálja, hogy valami kiadványában megjelenjen, neten, újságban, akárhol. A pályázó meg vagy kitölti rendesen az adatokat, vagy sem, vagy valósokkal vagy hamisokkal. Tehát egyedileg nehéz szerződni minden beküldővel. Ha beküldesz egy anyagot és közlik és nem mondattak le arról, hogy ezért pénzt kérj, akkor pénzt fogsz kérni. És nehéz lesz a beazonosítás és az egész procedúra.

Magyarán: ha pályázatot írsz ki, másképp nem megy, minthogy a pályázót lemondatod. Vagy kérsz pályázási díjat, van ilyen is, és akkor abból fizeted a felmerülő esetleges kéréseket. Fordított esetben csak fű alatt tudnál pályázatot csinálni, ahol nem tudod a pályaműveket megmutatni, mert az élelmesebbje máris tartaná a kezét a pénzért. Ez nem új dolog, nem nagyon tudok olyan pályázatról, ahol ne lenne kikötés, hogy a beküldött anyaggal a kiíró garázdálkodhat. szvsz ez rendben is van, olyan ez, mint ha elmégy egy koncertre és rányomják a jegyre, hogy az ott készült felvételeken ha rajta vagy, azért nem kérhetsz pénzt.

Quicksilver írta...

No oké, még mondjuk ezt értem is... no de egy pályázati terv (jó, nem a nemzeti színházra, de akár csak egy kisebb plázára is) azért nem egy elkattintott fotó kategóriája, hanem elég sok munka. Azért azzal, hogy ezekkel szabadon garázdálkodhat a kiíró, az szerintem már elég necces.

Hozzáteszem, én nem szoktam pályázni semmire sem, úgyhogy mondom, ezek csak olvasott példák voltak, és meglepődtem rajtuk.

Névtelen írta...

de miért garázdálkodás? szabadon használhatja a kiadványában. ez szerintem természetes. mondok másik példát. ha mondjuk a panasonic csinál egy pályázatot, hogy fotózz békát, és kerül be 1000 kép, és a fődíj akármi pana cucc, valahogy neki be kell tudni mutatni, el kell tudni számolni, hogy mi is érkezett. mondom, ez természetes, inkább az nem a természetes kategória, amikor valaki pályázik egy pályázatra és utána fölháb és jogper, hogy hogy merte közölni a képét a pályáztató. ja, de a fődíj kellett volna, csak ha nincs fődíj, akkor ne közölje a képet. aha. és hol ott az értékcsere?

Quicksilver írta...

Zsolt! Mondtam, ill. írtam, hogy ezt a részét meg is értem. Amit nem, az már nem fotó, hanem ennél jóval munkaigényesebb dolog, pl. egy komplett terv vagy egy elkészített tárgy. Az már nem egy fotó. Nem egy kép egy kiadványban. Pl. a mai cikk, amire emlékszem, az a Nescafé egy dizájnpályázata volt, amire elég komoly szintű munkák (elkészített tárgyak, tervekkel, rajzokkal, műszaki megoldásokkal) voltak, és ezek mind ingyen átmentek a Nescafé tulajdonába. Azaz a további gyártás/hasznosítás joga a cégé, nem az alkotóké. Megkapta.