2008-08-05

Tégla




Nem is tudom, kb mióta használ az emberiség téglát építőanyagnak. Mezopotámia, a két folyó köze biztos, ott elég sok nyoma maradt a téglaépítményeknek, az meg már megvan egy párezer éve. Róma építészete ugyan a betonról volt híres, de azért téglát is bőven használtak; ahogyan megtalálható a tégla a kínai Nagy Faltól a Hagia Sophiáig elég sok híres építményben, a közönségesebb lakóépületekről már nem is beszélve. A kéményeknek is amióta az ember ellátta ilyennel a lakhelyét, a legalkalmasabb építőanyaga az égetett tégla volt, hiszen hőálló, tömör, szilárd, azaz kiválóan bírja mindazokat az igénybevételeket, amelyek ebből a funkcióból erednek. A legmodernebb kor külön hőszigetelt koracél vagy alumínium szerkezeteiig a tégla volt a kéményépítés abszolút domináns anyaga. Ráadásul azoknál jóval egyszerűbb felépíteni, és nem utolsósorban olcsóbb is. Valószínűleg ez lett a végzete is, hiszen mi más indokolhatná azt, hogy a legújabb, azaz idei építésügyi szabványok szerint már _tilos_ égetett agyagtéglából kéményt építeni? Mint tervezők, külön felhívták a figyelmünket az idén életbelépett ÖTM rendeletre, ami szerint az égetett, ún km. agyagtégla nem alkalmas kéményépítésre, mivel nem rendelkezik sem ÉMI, sem CE minősítéssel erre. Nyilván, hiszen pár évezrede, amikor elkezdett az emberiség téglakéményeket építeni, még nem volt sem ÉMI, sem CE, sőt még az ÖTM sem volt érvényben. Boldog korok! Egyszerűen tudták, hogy a km. tégla jó kéménynek, és így építkeztek is belőle. Ma már ezt nem lehet, sőt, kíváncsi leszek, mikor bontatják le a Magyarországon létező cca. 20-30 millió téglakéményt, nem megfelelőként... és valahogy mélyen teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt nem más, mint a 'modern' kéményrendszerek gyártói lobbizták ki valamilyen korrupt minisztériumi tisztségviselőnél, piaci érdekeik számára. Ahogyan a jelenleg hatályos ÖTM (OTÉK, stb) többi HÜLYE előírásának a 99 %-át is. Csak ennek nagyon-nagyon kilóg a lólába, míg azoknak a többségét max a szakmabeliek értik-fogják és háborodnak fel esélytelenül.

Ez egy ilyen ország.

2 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

Egyetértek, épp most ruházhatunk be majd egy millió forintot a kazán cseréjére. A régi a pincében volt, és a téglakéménybe volt bekötve, de hiába működött problémamentesen húsz évig, az újat már nem engedélyezik a kéménybe kötve, ezért jóval drágább kondenzációs kazánt kell venni. Legjobban az egészben az tetszik, hogy már a pincébe sem engedélyezik, mert az a lakótérre nyílik. A konyhába kell felszerelni azt a baszottnagy, zúgó vacakot. Érdekes módon, az nem tűnt fel nekik, hogy a konyha is a lakótérre nyílik.

Quicksilver írta...

Gyakorlatilag hetente jönnek ki az új és mégújabb ostoba, hülye, betarthatatlan, bürokratikus, akisfaszomsetudjamilyen új szabályok meg rendeletek, és már az ezerféle ilyen-olyan hatóság sem tudja, hogy mikor, mi érvényes és mit hogyan lehetne legalább megpróbálni betartani. Mi meg hányódunk a sok baromság között, és alig tudunk dolgozni - az építetők meg építkezni, hacsak nem kennek meg minden hivatalt vagy nem ismerik az összes hivatalnokot...