2008-08-26

Hitelkártya

Sosem volt hitelkártyám. Minek, hiszen nem akarok hitelből költeni, annyit akarok költeni, amennyi pénzem van, mert tartozni utálatos dolog szerintem, ráadásul ellustítja az embert, hogy költhet akármennyit, majd visszafizeti. A bankkárta szükséges rossz, a neten muszáj, ha vásárolni, foglalni akarok, és néha több országon átutazva is jól jön, hogy nem kell pénzt váltani, hanem a kártyáról tudok fizetni az útmenti kávéért, benzinért, akármiért. De a neten mindenre jó, legalábbis eddig azt hittem. Megvettem a repülőjegyeket, lefoglaltam és kifizettem a szállásokat, és autót is béreltem, illetve lefoglaltam, hogy majd ott kell fizetni helyben. Majd elolvastam az apróbetűket, ez volt cca. másfél nap. Bevallom nem vagyok egy gazdasági zseni, meg kellett néznem, hogy az én kártyám az vajon milyen kártya, debit vagy credit? Mivel minden autókölcsönzőnél hangsúlyosan hitelkártyát kérnek a kaució kifizetéséhez... Hát, számomra mostanra, nemkevés olvasgatás után már elég egyértelmű, hogy egy debitkártyám (bankkártyám) van, bár sokak szerint mivel ez dombornyomott meg van CVV-je, így mégsem az, de nem is credit card (hitelkártya). Hanem valami izé, amit vagy el fognak fogadni, vagy nem. Ha nem, akkor ott fogunk állni éjfélkor a dublini reptéren hárman, és kútba esik az egész tervezett körút a szigeten. Nem tudom, nekem ez egy kicsit rizikósnak tűnik. De hitelkártyát most, másfél hét alatt nem fogok tudni szerezni, ezt az én bankomban egyértelműen leszögezték, az mkb ajánl ugyan hat nap alatt sürgősséggel hitelkártyát, de ez az egyetlen esély, és nekik helyben nincs is fiókjuk.

9 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

Hacsak nem kimondottan angol nyelvű országba mész, azt számold bele, hogy szinte az összes országban a bankkártyát egyszerűen credit card-ra fordítják, akár ténylegesen hitelkártya, akár nem.

Gyorgyi írta...

Többek között tavaly a Cannes-i aparthotelben is "credit card"-ot kértek a kaucióhoz, és teljesen elégedettek voltak az öcsém dombornyomott bankkártyájával.

Gyorgyi írta...

Bocsi, csak most nézem, hogy Írországba mész. Szóval ott valószínűleg tudnak angolul. Szerintem a legtisztább, ha a netről kinézed egynek a telefonszámát, felhívod, és rákérdezel, hogy jó-e a dombornyomott kártya. Akkor nem érhet meglepetés.

Gyorgyi írta...

"A prepaid credit card is not a credit card, since no credit is offered by the card issuer: the card-holder spends money which has been "stored" via a prior deposit by the card-holder or someone else, such as a parent or employer. However, it carries a credit-card brand (Visa, MasterCard, American Express or Discover) and can be used in similar ways just as though it were a regular credit card."
Ezt a wikipedián találtam.
Ígérem, több kommenttel nem jövök.:)

ezkriszti írta...

Én tippem is az, hogy kérdezz rá (inkább e-mail-ben) a tiédet el fogadják e. Lehet, Írországban annyira elterjedt a credit, hogy feltételezik mindenkinek az van.
Nehogymár ne tudjatok autót bérelni, mentek költekezni a szép országukba!

Quicksilver írta...

Köszi a válaszokat; a levlistán kapott válaszokat is beleszámolva a sima dombornyomottat vagy elfogadják, vagy nem; és az enyém, ami dombornyomott az nekik vagy credit card lesz, vagy nem.
Viszont találtam egy bankot, amelyik hajlandó nekem sürgősséggel, egy hét alatt hitelkártyát adni - hiszen a feltételeknek egyébként megfelelek - és így feltehetően két kártyával megyek majd Írországba; amiből az egyik már biztosan hitelkártya lesz. Ha addig még más előre nem látható esemény nem történik...

egy ember írta...

Nekem is debitkártyám van és probléma nélkül béreltem vele autót neten át az AVIS-től Madridban, meg korábban az USA-ban többször is. A kártya a foglaláshoz kellett, majd Madridban erről vonták le a bérleti díjat.
Ha a foglalásnál nem dobja vissza a kártyádat a rendszer, akkor később sem fogja. Persze, probléma bárhol és bármikor lehet...

Quicksilver írta...

Csakhogy a foglalásnál még mindenütt elfogadnak debit kártyát... azaz ez nem jelent semmit.

Valószínűleg úgy van, ahogy egyre többen mondják, hogy ott mást hívnak debit és credit kártyának. Ami mondjuk azért furcsa, mert hát ezek angol elnevezések, és pont az angolszász nyelvű országokban használnák őket rosszul?

Van egy válaszom emailben egy autókölcsönzőtől (Budget), ami már egészen konkrétan kifejti, hogy ők elfogadnak egyes debit kártyákat, tehát pl nem jó a sima Maestró, a Switch és a Solo, ami utolsó kettő valami nem dombornyomott régifajta kártyák, ahogy utánanéztem a neten. De ők is csak akkor, ha a bérlésnél extra biztosítást (SDW) váltok, ami fedezi a sima biztosítás (CDW) önrész összegét is. Tehát ismerik a különbséget debit és debit kártya között, csak nem akarják használni.

Találtak még nekem a neten két kisebb autókölcsönzőt, akik hajlandóak lennének debit kártyát elfogadni; az egyik ezek közül eléggé érdekes feltételekkel; érdemes megnézni:
http://www.advantage.com/j/i/66/RentalPoliciesandSpecialServices.html#Debit%20Cards

All in all: Írországban különleges feltételek uralkodnak autóbérlés terén...

macskadék írta...

Pff, az én trambulinkártyámmal külföldre semmit nem lehet csinálni, se utalni, sesemmi... :-/