2008-08-08

Olimpia



Hát, megnyitották a pekingi olimpiát. Megnyitóból végülis nem volt rossz, a szokásos sablonokba tudtak vinni némi pluszt, a sablonokon kívül nem próbálkoztak újdonságokkal, volt sok tüzijáték meg tömegjelenet, voltak cuki gyerekek és nagy öregek, a beszédeket rövidre fogták, a kínai operát is hálistennek, és láthatóan nagyon-nagyon próbáltak megfelelni a nyugat ízlésének úgy, hogy közben maradjon valami kínai is a dologban. Még az is lehet, hogy a megnyitó alatt nem cenzúrázták az internetet, és aki az olimpiai falubanban maradt, és meg akarta nézni, hogy Grúzia tényleg lövi-e Dél-Oszétiát, és ezért Oroszország bevonult-e Grúziába (mindkettőre igen a válasz), az még talán ezt is megláthatta. Még a szmog se volt túl nagy, gondolom mostanában a szélgépek a legmenőbb eszközök Pekingben, még a zászlólobogást se bízták a véletlenre, azt is egy ilyen fújta, ne csüngjön már a nyirkos hőségben, mint egy kókadt fasz. Vagy kettő. Mázlijuk is volt, a beígért tornádó is elkerülte Pekinget, bár lehet, hogy a tüzijáték egynémely ütege a felhőkre volt célozva, elvégre volt elég, gondolom a nagy lövöldözésben fel se tűnt volna egy-két nagyobb pukkanás. Iszonyúan görcsösek, ez minden közelképen látszott. Minden szervezőnek kétszáz közeli lehetett a pulzusa, mondjuk el tudom képzelni, mit ígértek nekik, ha valami gikszer van... nem hiszem, hogy sima pártfegyelmit, arrafelé még vannak munkatáborok, meg eltűnő emberek... emberi jogok is vannak persze, minden kínainak joga van kussolni, és ha éppen kitelepítik Pekingből, akkor joga van elmenni onnan. Ha meg nem használhatja az autóját, akkor joga van másikat venni, páros rendszámmal. No de ez legyen az ő bajuk, állítólag már olyan tiszta a levegő, hogy a mért érték (115) alig haladja meg az ő egészségügyi határértéküket (80), ami a miénknek (40) csak a kétszerese. Pöpec lehet ebben atlétikai versenyeket tartani, tán nem véletlen a sok közép-hosszútávfutó nagy 'öreg' visszavonulása, akikbe még azért belefért volna még egy olimpia... horribile dictu még olyasmit is hallani, hogy maguk a kínai sportolók panaszkodtak - névtelenül of course - hogy túlzott az elvárás rajtuk, mindent meg kell nyerniük, akármi áron is. Jut eszembe, a WADA embereinek az akkreditációja körül mennyi gond volt az elmúlt hetekben... persze ez biztosan csak a hírhedt kínai bürokrácia nagy-nagy ünnepe volt, ennyi turistát, beutazót még ők is ritkán láthattak, ráadásul mind rögtön 'problémás', 'gyanús', elvégre a kínai elvtársaknak mindnki gyanús, akinek véleménye mer lenni. Náluk ez nem szokás. De abban biztos vagyok, hogy a versenyek jól meg lesznek szervezve; keleten valahogy a szervezés egy szakrális dolog - ebben Konfuciusz keze is benne lehetett - abban nem ismernek tréfát. A sport a sportolókon fog múlni, egészen addig, amíg a bírós sportágakhoz nem érünk... hmmm, az minden rendező országban gond szokott lenni, itt pláne az lesz; a nyomás rajtuk is ott van, hogy nyerjenek, győzzenek, bizonyítsanak a nemzetközi porondon.

Még egy gondolat. Hogy a Magyar Televízióban már szilárd hagyomány, hogy a világesemények megnyitójáról olyan emberek közvetítsenek, akik képesek a) elrontani a hangulatot, mert ők kurvára unják az egészet b) falrengető baromságokat mondani, mert agyilag nullák és c) általában hülyét csinálni magukból és a TV-ből. Baló Györgyre gondolok most éppen.

Ja, és még egy; a képen ha jól emlékszem chileiek vonulnak fel a megnyitón.

Update: Mára már biztos, hogy cenzúrázták a kínaiak a megnyitóünnepséget; 15 mp csúsztatással adták, hogy kivághassák azt, amiről úgy gondolták, hogy nem mehet adásba. Szép új világ.

9 megjegyzés:

Mácsai Ferenc írta...

Én még emlékszem az unalmas nyáladzó Pálfis,Ipper Pálos irányzatra az MTV-nél, és egy tehetséges "fiatal" riporterre aki felrúgta az akkori megcsontosodott szabályokat. Úgy hívták: Baló György.
Hiába, változnak az idők. :-)

cgofi

Quicksilver írta...

Én is emlékszem a fiatalabb Balóra, de hogy annyira nagyon megcsontosodott szabályokat rugdalt volna fel... hát arra nem. Megkérdeztem aput is; ő sem így emlékszik rá.

Névtelen írta...

Írtam tegnapelőtt egy hosszú kommentet, sajnos elszállt az egész. Szerverhiba, vagy éppen akkor volt a szerverleállás.

Nagyon tetszett az olimpia megnyitója, Balóról meg annyit, hogy szerettem régebben, sokra tartottam. A mostani szereplése valóban csalódás. Tájékozatlan, azt gondolja, neki minden zsigerből megy, hát nem. Szántó Dávid messze jobb. Benne megvan még a kellő alázat és tisztelet, még Baló felé is, ennek utóbbi nagyon örülhet. Szántó lejárathatta volna, mert érezhető volt, hogy amire Baló kijelentette, hogy nem tudja, azt Szántó Dávid tudta. És még sokkal többet is. Megadni a tiszteletet a műfajnak, a sportnak, a helyszínennek, az idősebb kollégának. Tud beszélni, választékosan fogalmazni és tud felkészülni. Baló a múlt, Szántó Dávid meg a jelen és a jövő, tegyék bármilyen témájú műsorba, kiválóan helytáll úgy, hogy nem akar nagynak látszani. Nem úgy, mint a nagyarcú Baló, aki ekkora csalódást okozott nekem. Nagyon jó volt ő régen, nem is értem, miért e változás.

Bizony felrúgott szabályokat. Jól emlékszem a régi időkre. Mert kérdezni és mert egyenes válaszokat kikényszeríteni. Kevesen merték ezt akkoriban.

Quicksilver írta...

Szántó Dávid tényleg sokkal jobb riporter-kommentátor.

Jut eszembe, azt figyeltétek, hogy a 'polikai korrektség' jegyében a legtöbb arab és/vagy muzulmán ország hozott egy női sportolót, aki rögtön vihette is a zászlójukat? Csadorban persze. Meg ugyanezen elv jegyében a svédekét a honosított mozambiki, az amerikaiakét egy menekült szudáni, a dél-afrikaiakét a paralimpikon úszó vihette a megnyitón... ez a political correctness elégg kétélű dolog azért, nem? Nagyadag pozitív diszkrimináció, amivel nincs semmi bajom, de megvan a veszélye is, hogy csak az az egy ember kapja a pozitív diszkriminációt, akit tokenként felmutatnak, holott egy rétegnek kellene. De hát egyszerűbb egy zászlót odaadni egy menekült szudáninak, mint megszüntetni a vérengzést ott (http://mindennapiafrika.blog.hu/tags/szudán)...

Névtelen írta...

Talán éppen azt akarják demonstrálni, hogy a sportba nem kell belekeverni a politikát. Legalábbis nem kellene.

Quicksilver írta...

Hát ezt kifejthetnéd, mert nem igazán értem, hogy hogy jön abból, amit én írtam.

ezkriszti írta...

Balót én is szerettem régen. Olimpiához rossz választás volt. Hóóót nem érdekli a sport, ez sütött róla.

Quicksilver írta...

Szia Kriszta, hazajöttetek? :-)

Azóta úgy látom rászóltak, mert valamivel kevésbé unottan csinálja a dolgot. :-)

ezkriszti írta...

Igen. És olvasom hogy közben függönyakció is volt.