2008-10-13

Velem


A Velemi gesztenyeünnepről már írtam, most egy kicsit bővebben a faluról és környékéről.

Velem falu Nyugat-Magyarországon, a Kőszegi hegység lábánál, a Szerdahelyi patak völgyében helyezkedik el. Kőszegtől cca. 8 km-re, Szombathelytől cca. 20 km-re fekszik, a két települést összekötő útról közelíthető meg (meg egy erdei úton Kőszeg , ill. gyalog Ausztria felől). A falu az Írottkő Naturpark része, amely egy közel 100 km-nyi túraútvonallal (és kerékpáros útvonallal), a hegyvonulaton elhelyezkedő kilátókkal, emlékházakkal, régészeti lelőhelyekkel és csodálatos tájakkal tarkított védett környezet.
A település már a kőkorban is lakott volt, ezt a falu fölötti Szent Vid hegyen található régészeti ásatás, földvár nyomai, valamint a helyben bányászott rézércből készült eszközök, valamint tárgyak, kohók és lakóházak nyomai is bizonyítják. Ezt követően avar és római emlékeket is találtak itt a kutatók. A hegyen ma kis templom áll, ami messziről látható, hófehér falaival és piros toronysipkájával. Az Árpád-korban is erődített helyként szolgált, várként első említése a XIII. században található meg, Szent Vid (más források szerint Castrum Viti) néven, a Németújváryak birtokaként. A várról későbbi források nem szólnak, valamikor lerombolhatták. A helyén található Szent Vid templomot (alapjaiban a vár maradványait megtalálták) a XVII. században építették, jelentős búcsújáró helyként tartva számon. A település neve ekkor Welyen alakban merül fel, a szomszédos Cákéval együtt.
A két világháború között felfedezik természeti értékeit, a völgy gyógyhatású klímáját, így idegenforgalma fellendül. 1944-45-ben, a világháború utolsó hónapjaiban, a menekülő Szálasi-kormány rendezkedett be a községben - a Stirling-villában helyezték el a miniszterelnökséget, és itt őrizték a Szent Koronát 1944. december 29. és 1945. március 19. között, 1944. december 24-én pedig itt tartották az utolsó országgyűlést. A Stirling-villa és környéke ma népművészeti alkotótelep ahol számos - már-már feledésbe merülő - népi mesterség fortélyait lehet elsajátítani avatott mesteremberektől.
Az Országos Kéktúra útvonala a hetvenes években Velemből indulva szelte át az országot, majd később, így ma is a falu fölötti Írottkőtől indul, ahol emlékoszlopot is elhelyeztek. Velem leghíresebb és leglátogatottabb rendezvénye az országos hírű októberi Gesztenyeünnep, amelyen a gesztenyés ételek és sütemények mellett népi-, és iparművészeket láthatunk alkotás közben, népművészeti és a természet kincsit felvonultató vásárban költhetjük el a pénzünket, és több színpadon néptáncosok, mesemondók, bábosok, színészek, főzőverseny, kórusok és énekesek előadásait láthatjuk-hallhatjuk.

további képek:
Velemi fotóim

[források: wikipédia.hu, vendégváró.hu, iranymagyarorszag.hu, alon.hu, naturpark.hu]

Nincsenek megjegyzések: