2008-10-20

Spore

Alkalmam nyílt kipróbálni a hétvégén ezt a Spore nevű játékot. Már olvastam róla régebben, hogy mekkora nagy durranás lesz, hogy evolúciós játék, meg teljesen újfajta, nem hasonlít semmihez, meg egyéb dicshimnuszokat. Hát, mit mondjak, engem azért annyira nem ragadott magával. Először is az egésznek a kivitele, ill. a kinézete inkább az... hát, hogy is mondjam, eléggé gyerekes. Nagy, színes, egyszerű poligonok, részletes, de megintcsak egyszerű felszerelések, értve ezalatt a lények testrészeit meg az egyebeket is - a lények maguk tényleg eléggé változatosak tudnak lenni, és ez talán az egyetlen erőssége a játéknak, bár hozzátenném, hogy a földi logika működik, tehát nincsenek telepata vagy jauntolni képes lények, igazából fizikailag lehet őket változatosra építeni, a belső az már eléggé sematikus. Tudnak baráságosak lenni és énekelve-táncolva lenyűgözni a más fajokat, hogy szövetségre lépjenek velük; meg tudnak vicsorogva harcolni, hogy legyőzzék és kiirtsák a más fajokt - és ennyi. Nem bonyolították agyon a társas kapcsolatokat, de a további fázisokban sem; ami egy egysejtűnél még érthető (eszik, harcol, menekül, slussz), az a lényfázisban még elmegy, de a további részeknél már eléggé unalmassá teszi a játékot. Nem jutottam el az űrfázisig, de annyira nem is hiányzik; a real-time strategy nem a kedvenc műfajom, jobban szeretem a körökre osztott verziót, ahol van idő gondolkodni, kombinálni, stbstb. Egészében nem rossz játék, különösen a lénytervezés tetszett - a kinézet gyerekessége ellenére - mivel ez egészen új elem a játékok között, de azért nem olyan jó, mint a Sims volt a maga korában. Sőt, talán még a Civ-sorozatot is elétenném. Nem hiszem, hogy megveszem.
Tegnap elfelejtettem leírni, de egy nagyon szép 'tisztelgő' jelenet az, amikor a lény úgymond intelligenssé válik, és elkezd eszközöket használni, a 2001 Űrodisszea nekem nagyon emlékezetes jelenetére, azzal a feledhetetlen zenével (Imígyen szóla Zarahustra)... és a jelenet befejezése se rossz, ahogy a feldobott ág visszaesve fejbekólintja a lényt. :-) Nekem ez úgy... sokat megbocsátott a játék amúgy nagyon gyerekes kinézetéből.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az többnyire gyanús, ha valamiről úgy van szó, hogy "majd mennyire jó lesz!" Különösen, ha ez mondjuk öt éven keresztül van így, hogy "majd nagyon jó lesz".

Ezzel szemben a jó dolgok úgy néznek ki, hogy "most éppen nagyon jó!" Esetleg úgy, hogy "mennyire jó volt!"

A Spore-ról már öt éve az volt a hír, hogy elképesztően lenyűgözően csodálatosan jó lesz mindenkinek, aki megveszi. Ma az a hír a Spore-ról, hogy az alkalmazott DRM-technológia miatt bojkottot indítottak ellene a felhasználók. Azóta a kiadó EA állítólag meggondolta magát, és visszavettek a DRM-ből.

Bővebben a DRM-ről: http://drm.info/

Quicksilver írta...

Ja, erről is olvastam, és ha meg akarnám venni, akkor számításba is esne. De nem ezért nem akarom megvenni, szóval nekem mindegy.