2008-02-18

Böjt


Kevés népi-vallásos hagyomány keveredik jobban a fejemben, mint a böjt-farsang-húsvét időszaka, és az ezekhez kapcsolódó tucatnyi ilyen-olyan nap. Egyet tudok biztosan; én tél vége-tavasz előtti időszakban szoktam az egyik böjtöt-tisztítókúrát megtartani. A másikat tél előtt. Ez az egy viszont mindig elgondolkoztat, hogy mi is a böjt, miért van, mikor és hogyan. Alapvetően nálam ez léböjt, azaz gyümölcslé, zöldséglé, mindenféle teák, tej és sok víz. Mostanában a böjt úgy nézem kezd visszajönni a divatba, és ennek megfelelően ezernyi formája lett, a teljes nemevés-nemivástól a csak húsnemevésig. Lassan már a női újságok nem fogyókúrareceptekkel és menetrendekkel lesznek tele, hanem böjti kúrákkal, mit lehet, mit nemmel, sőt, wellnesszhotelek böjti kínálatával… kicsit se meglepő, hisz manapság már mindenből lehet üzletet csinálni, úgy látszik még a nemevés-ből is. :-) Én csak póriasan, itthon nem eszek, és úgy, ahogyan azt jónak gondolom-látom, viszont a jótékony hatásait azt ugyanúgy érzem, mintha sok pénzért, drága szállodában böjtölnék. Mire jó ez a wellness-biznisz a bizniszen túl, ezt nem tudom megérteni. Az embereknek mire jó? Azt hiszik, hogy sok pénzért meg fogják tudni csinálni azt, amire otthon, maguktól nem képesek? Hogy pénzért lehet önuralmat, akaraterőt, önismeretet szerezni? Hogy a böjt csak egy újabb, modernebb fogyókúradivat?

13 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

A wellness azért nem kimondottan a nemevésről szól. Épp tegnap délután voltunk Bánkon; szaunák, gyógynövénykamra, élményfürdők, jakuzzi stb., azért a fürdőszobánk ennyire nem felszerelt. Ráadásul mindeközben ingyen nem ettünk semmit.:)

Quicksilver írta...

Uszodának, szaunának én se vagyok ellene; itt most aarra a wellnessbizniszre gondoltam konkrétan, ami nem abból áll, hogy elmegyek egy délután úszni-szaunázni, akármizni, hanem, hogy emberek képesek százezreket kifizetni, hogy egy szállodában hetekig nemegyenek, testmozogjanak, akármicsináljanak.

Gyorgyi írta...

Hát igen, az akaraterő hiánya. Otthon nem tudja rávenni magát a mozgásra, nemevésre, inkább fizet keményen. Meg, gondolom, vonzóbbnak tűnik a böjt csillivilli szállodai keretben, mint szimplán otthon éhezni a fotelban.

Névtelen írta...

Akaraterőt nem ad, csak rákényszerít, hogy megtedd azt, amire magadtól nem lennél képes. Már aki. Azoknak is könnyebség, akik férfiakkal és kölkökkel laknak együtt, és valljuk be, jóval nehezebb a diéta vagy a böjt akkor, amikor épp az orrod előtt eszik a pörköltet nokedlival :)
Röviden, az ilyen wellnesz-szállós böjtmizéria azoknak való, akik nem rendelkeznek akaraterővel. Mint például nekem :)

Quicksilver írta...

Hát... emlékeim szerint neked nincs nagy szükséged diétára, a böjt meg amúgy sem ugyanaz. Én se vagyok egy akaraterőbajnok, de évente kétszer rámjön a tisztítókúra, és olyankor két nap után már sajnálom, hogy szeretek enni, mert annyival másabbul, jobban érzem magam.

Névtelen írta...

Az utóbbi időben ez megváltozott, sajnos. Viszont nem kifejezetten fogyókúrás célzattal is kipróbálnám a (lé)böjtöt, mert sokszor van úgy, hogy hiába vagyok éhes, mégis érzem, hogy a szervezetemnek nem tesz jót az, hogy eszem, vagy az, amit, ahogyan eszem. Én rendszeres szaunázással tapasztaltam meg azt a "tiszta vagyok" érzést, ami - gondolom - a böjt hatása is.

Névtelen írta...

Rosszul fogalmaztam; "ami - gondolom - a böjt hatása is" azt jelenti, hogy "hasonló lehet a böjt hatása is, mint a szaunázásé".

Quicksilver írta...

Igen, hasonló a hatás. De a böjt teljesebb, jobban kitisztít szerintem. Érdemes nekiállni, az akaraterőt meg összeszedni közben. Szerintem az első nap után már nem is kell.

Névtelen írta...

Foglalkoztam a böjt témájával, én főképp a léböjtöt tartom jónak. Az, hogy mi a jó a szállodai böjtben, csak sejtem. Egyrészt valóban az a fontos, hogy ha jó a hely, akkor kapsz egy teljes regeneráló csomagot, masszázstól a relaxig mindent. Emellett böjtölsz, és azért az se árt, ha főleg a kezdő böjtölők kapnak valami dietetikusi segedelmet. Tehát ennek így együtt van értelme. Ha ebből bármit kiveszel, akkor nincs.

Lehet otthon böjtölni, bár sokan a koplalást gondolják böjtnek. A böjtnél csak az egyik dolog, hogy nem, vagy csak kevés táplálékot veszel magadhoz. Ehhez kell egy szellemi tisztulás is, és azt meg lehet, hogy valóban nehezebb otthon a megszokásban csinálni.

Gyorgyi írta...

És rögtön jól érzed magad, ha böjtölsz? Vagy ott is van valamiféle holtpont, amin át kell esni? Ha csak egyetlen étkezést kihagyok, már szédelgek és mar a gyomrom, azért nem tudom elképzelni, hogy a böjtöt meg élvezném.

Gyorgyi írta...

Meg talán egy szállodában a sok programmal, kényeztetéssel könnyebben elterelik az ember figyelmét arról, hogy mindjárt meghal éhen.

Quicksilver írta...

zsoltu, ez igaz. Nem mindenki áll neki tudatosan, utánanézve, ismerve a hogyan-miértet. Nekik talán tényleg jobb ha megmondja valaki, hogyan csinálják, ha programként kapják. Ugyanakkor az már nem egyéni, pedig ez szerintem egyéni dolog, mindenkinél más, mást jelent, máshogyan jó. Az már akkor is nagyüzem, ha a legjobb szándékkal csinálják. Holott én még ebben a legjobb szándékban is kételkedem, hiszen ez üzlet, és az nem a jószándékáról híres.

Quicksilver írta...

Holtpont van. Az első nap. Hirtelen leesik a vércukor, a szervezet stresszként éli ezt meg, a zsírtartalékhoz még nem tud nyúlni, éhes vagy, szédülsz, minden bajod van, amit csak ki tudsz magadnak találni. Én az első nap még tartalmasabb italokat iszok (tejturmix pl. vagy leves leve), és csak második naptól állok rá a csak gyümölcslé-tea-vízre. De onnan már nem vagyok éhes, a szervezet átáll, és alkalmazkodik.

És persze ahogy zsoltu is mondja, nem csak fizikai dolog a böjt...