2008-02-03

Wrong Planet


Az Asperger szindróma az autizmus egyik enyhébb vállfaja, illetve az autizmus spektrum zavarai (ASD) közé tartozik. Ez ijesztően hangzik, de azért annyira nem az; aspie-nak lenni nem szar, bár elég rossz. Az autistáktól eltérően az aspik viszonylag normálisan fejlődnek kis korukban, csak az átlagnál félrehúzódóbbak, kevésbé szocializálódnak. Ez a betegség lényege; a későbbre már súlyosabbá váló szocializációs zavarok, beilleszkedési nehézségek. Az Asperger szindrómát ritkán diagnosztizálják gyerekkorban, főleg a látványos tünetek hiánya miatt. Mivel a legtöbb aspie átlagos vagy annál magasabb intelligenciával rendelkezik, idővel maga ismeri fel a tünetei alapján a szindrómát, és/vagy leküzdi a hátrányát, képes beilleszkedni - valamilyen szinten.
Az aspiknak az autistáktól eltérően semmiféle verbális zavaruk nincs; normálisan kommunikálnak – ha akarnak; a beszédkészség, a beszédfejlődés a gyerekeknél nem mutat zavarokat. A szociális interakciók viszont nehezen mennek nekik; sem vágyuk nincs rá, sem hajlandóságuk, sem képességük. A gesztusok, a mimika, a szociális játékok számukra többnyire értelmezhetetlenek – amíg azokat tudatosan el nem sajátítják felnőttkorban. Belül ezek továbbra is egy idegen világ idegen jelzései az aspinak, de megtanulja őket, mint egy idegen nyelvet, hogy elfogadtassa a másságát - vagy hogy elfedje azt.
A szindróma másik jellemző vonása a normálistól eltérő szokások, rituálék vagy rutinok követése, gyakorlása, illetve ezekben az átlagtól jóval eltérő téma és intenzitás. Magyarán beszűkülés, egy részterületre, amiben az aspik az autistákhoz hasonlítanak, bár talán a jellemvonás nem annyira riasztóan szélsőséges. Az aspiek nem húzódnak vissza teljesen, többségük próbál szocializálódni, többnyire későn, akár felnőttkorban is, de mivel a szociális szerepek számukra idegenek, így a viselkedésük társaságban többnyire elüt az átlagtól, kirí, zavaró, furcsa. Ha befogadják is őket, igazából soha nem lesznek részei a társaságnak.

Valójában csak a rossz bolygón vagyunk.

Azt hiszem.

www.wrongplanet.net

3 megjegyzés:

macskadék írta...

Üdv a spektrumon. Magunk közt igenis be tudunk illeszkedni :-P
Kezdd innen: http://livewithit.blog.hu

Quicksilver írta...

Szia,

Magunk között... az nem nagy kunszt bár nem is semmi. Csak a világ kicsit nagyobb, és sokfélébb ennél.

semota írta...

:) látom, újabb spektrumarcot üdvözölhetünk :)

és azt is látom, hogy a jó Rodiel megadta neked a blogom címét!

további jó perszeverálást!

semota