2008-09-16

Kandalló-kályha


Az írországi visszaemlékezések közben azért itthon sem állt meg az élet; közel egy évtized gázfűtése után, végleg belátva, hogy mára már a gáz lett a legdrágább fűtési mód - visszaálltunk a fatüzelésre. Legalábbis első helyen, megtartva a gáz lehetőségét is a kemény telekre. De mostantól elsősorban egy, az előtérbe beállított, tehát az egész lakást fűteni képes, ún. kandallókályha fogja a meleget szolgáltatni. Ez a kandallókályha egy új hibrid, ahogy elnézem, valahol félúton a kályha és a kandalló között; zárt tűztérrel, cca. 70-75 %-os hatásfokkal, 8 kW teljesítménnyel, fa-, vagy széntüzeléssel, de mégis egy üvegajtóval, amin keresztül látszanak a lángok, és nem kályhás, hanem szerintem elég jól kinéző kivitelben, elegáns, fekete lemezburkolattal az öntvényház körül - egyszóval jól néz ki, és fűteni is tud. Én cserépkályha mellett lettem volna, de az egyrészt drága, másrészt ott, ahol ez van, az nem lett volna olyan jó. Nagy is, bumfordi a cserépkályha, nem fért volna el ott. Ez egy jó kompromisszumnak tűnik. Hogy hogyan képes befűteni a lakást, azt meg majd meglátjuk. A fát én szívesen hasogatom, majd egyszer, ha nem látják, eltüzelem az ócska fejszéket, és veszek egy újat, használhatót. :-)

4 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

Csak ezzel fűtötök, vagy csak rásegít a központi fűtésre? Mi is gondolkoztunk kályhán (imádom a melegét, pláne, ha olyan mint a tiétek, hogy még a lobogó lángot is lehet látni benne), de nincs olyan központi helye a lakásnak, ahol elhelyezve minden helyiséget ki tudna fűteni. Legalább két-három kályha kellene a házba, és akkor még a mellékhelyiségek fűtése nincs megoldva. Lehet kapni faelgázosító kazánt is, azt a központi fűtésre lehet kapcsolni. Amúgy szerintem a fa is csak addig lesz olcsóbb, amíg nem tér át a fafűtésre ország-világ.

Quicksilver írta...

Jelenleg csak ezzel, aztán majd ha tél lesz, meglátjuk, mennyire lesz elég, vagy kell-e rásegíteni. Itt nálunk pont az a jó, hogy gyakorlatilag átfűti a lakást, mert jó helye van - nálatok ahogyan emlékszem nem lehetne így megoldani; a két kályha meg két befűtés, két slakozás, tehát dupla munka is. A fürdőszobába tervezek venni ilyen elektromos törülközőszárítót, ami minimális áramot fogyaszt, és állandóan langyos; az elég is oda.

Ami a fát illeti, azt már évtizedek óta állandóan ültetik tüzifának, újratermelődik, és pl. az akác, a nyár az egy-két évtized év alatt vágásérett lesz, a fenyőnek kell cca. 30 év, a cser, bükk 50-60 év alatt - azaz ezek egy-két emberöltő alatt újratermelődnek. Míg a gáz, szén, olaj, azok már sosem, abból mindig csak kevesebb lesz. A faelgázosításban az a rossz, hogy dupla energiával hozza létre azt, amit a fatüzelés közvetlenül; tehát a hatásfok sokkal rosszabb lesz. Akkor már inkább pellettkazán kell, vagy gáz-szilárd vegyestüzelés, amivel tudsz váltani a két fűtési mód között. A pelletté a jövő szerintem, aprított biomassza az mindig képződik pl. a fafeldolgozás hulladékaként, de már ültetnek is energiafüvet erre a célra is. No meg a nap-, és a szélenergiáé, csak az még mindig akkora beruházás, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

ezkriszti írta...

Na tessék. Ezt is a blogból kell megtudnunk. :-) Tűz látványa, ropogása isteni! Salakozás nem annyira. Tegyetek be padot az előtérbe, hogy lehessen nézni. :-))

Quicksilver írta...

Akartam mesélni, csak valahogy elmaradt. :-)

A fafűtésnél nincs is sok salak, egész napi-éjjeli fűtés után egy fandlival (vakolókanál) jött ki belőle.