2008-09-03

Számlára kérem...

Elöljáróban megjegyzem, hogy az utóbbi pár évben nem emlékszem rá, hogy bármit is számla nélkül vásároltam volna. Viszont magánszemélyként abszolúte semmi szükségem nincs a számlákra, nem akarok szemétgyűjtőt csinálni a szobámból, ezért azon kívül, ami a garanciához szükséges, nem teszek el számlát. Elkérem a kereskedőtől, ill. megvárom, amíg adja, de eldobom az első kukába. Ezért aztán amikor a rendelet első tervezetét meghallottam, valamikor tavalytájt, már akkor is tudtam, hogy ez lesz az a rendelet (törvény, szabályozás), amit nem fogok betartani. Hogy miről is van szó? Hát, most már tényként tálalták a napilapok, hogy a jövővre életbe lépő szabályozás szerint a magánszemélyek is kötelesek lesznek megőrizni a számlákat a vásárolt árukról, mert ha nem, akkor nekik kell befizetniük utána az ÁFÁ-t. Én megpróbáltam elképzelni ennek az életszerűségét. Teszemazt jön pl. egy apeh-ellenőr, és be akarna jönni a lakásomba, hogy megnézze, megvan-e a számlám a tegnap a piacon vett tojásokról - de honnan tudja, hogy én tojást vettem? Feljelent a szomszéd és kijön ellenőrizni? - vagy a kínai boltos esernyőről, netán a megjavított ajtózárról? És ha nem engedem be, mert nem vagyok köteles? Vagy kap hatósági jogkört, és bejöhet szimatolni a lakásba? És ha azt mondom, hogy nem vettem tojást, esernyőt és én javítottam meg a zárat, akkor mi van? Bizonyítani kell, de kinek és mit? És ha meglátja a két-három éve vett, de újnak kinéző TV-t, akkor produkálnom kell róla a már rég kidobott számlát? Vagy netán sétálok az utcán Bp-n, és lerohan egy apehes csapat, hogy pakoljam ki a hátizsákomat, és mutassam a számlát mindenről, ami benne van, és újszerűen néz ki? Mondjuk erről el tudom képzelni, hogy mekkora élvezettel tudnék nekik egy akkorát beinteni, hogy még az erkölcsrendészetet is kihívják rám... :-) És ha kivetik rám az ÁFÁ-t a tucat tojás vagy a hátizsákomban lakó Scrabble után, akkor sanszos, hogy nemcsak beintek az ellenőrnek, de rögtön rendőrt is hívhat, mert nagyon fel fogom képelni. Ami baromság, az baromság, még ha egy kormány dönt is róla.

Na, egyszóval a rendelet most, amennyit tudni lehet róla, az egy egetverő, orbitális ostobaság, ami ráadásul kivitelezhetetlen és életszerűtlen.

2 megjegyzés:

Judit írta...

Szia! Valahogyan idetévedtem, és megakadtam, ill. kiakadtam ezen a bejegyzéseden. Ez komoly? kínomban már csak röhögök.

Quicksilver írta...

Szia, igen, ez komoly, ezt jövőre óhajtja bevezetni a kormány. A feketegazdaságot akarják ily módon kiszűrni/fehéríteni, vagy nem is tudom én mit csinálni vele.

Egy másik blogban olvastam egy megjegyzést, ami nagyon jól összefoglalja nekem a mai magyar valóságot: Addig fogok adót csalni, mondja az illető, amíg tudom, hogy fent ellopják. Én nem vagyok egy zanzásító típus, így szeretem, amikor valaki frappánsan összefoglalja a dolgokat.