2008-11-04

Ilyen nincs máshol...

'Ilyen nincs máshol', olvasom egy blogban, ott éppen a bazaltorgonákra értve, de hogy én ezt hányszor hallottam már kismillió dologra, hogy ez egy speciálisan MAGYAR dolog, ilyen nincs máshol, ez különleges, ez speciális, ebben különbek vagyunk, ez ez, ez, ez... ennyire kevés ember ismeri a világot, a Föld nevű bolygó kincseit, csodáit? Ennyire kevesen tudják, hogy de igen, minden, amit itt egyedinek tartunk, az van máshol is, itt, meg ott, meg amott, és lehet, hogy ez a nagyobb/szebb/jobb/különlegesebb, de akkor sem egyedi, és egyáltalán nem is biztos, hogy ez itt nagyobb/szebb/jobb/különlegesebb. Igen, tudom, a legtöbb turistahelyen, ahol jártam volt minimum egy 'leg'. A legrégebbi kocsma, a legmagasabb hegy, a legnehezebb szobor, a mittudomén mik még. Ez egy elég természetes dolog, próbálják felhozni a turizmust, és azt építeni valamire, ami eladható. Na de azt elég kevés helyen állítják, hogy 'ilyen máshol nincs', mert az egy - ha belegondolunk - elég merész állítás. Nem többet és nem kevesebbet állít, mint hogy a világon sehol máshol nincs több ilyen. Ami már első látásra is gyanús, de ha az ember ismeri a világot, olvas, érdeklődik, utánanéz, akkor egyértelmű lesz, hogy ilyen dolgot, ami a világon egyedi - hát azt nem is olyan könnyű mondani. Mondhatni lehetetlen.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

És mégis...

Háromvitorlás operaház csak Sydneyben van.
Eiffel-torony meg csak Párizsban.
Szőrkucsmás bobby meg csak Londonban.

Nem mindig az arra leginkább érdemesek válnak "leg"-gé, de igenis vannak ilyen emblematikus épületek, viseletek, helyek, kaják, amik csak ott.

Quicksilver írta...

Én meg csak itt Magyarországon. Persze, van egy-két egyedi dolog, de ritkábban a fehér hollónál, az biztos. Lehet, nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy természeti dolgok jártak az eszemben a post megírásánál.