2008-11-03

Állítsátok meg az elefántot!

_
Állítsátok meg az elefántot!

Nesztek, reformhelyesírás


Régi fixa ideám, hogy a nyelvtan, ill. helyesebben a helyesírás legyen inkább követő jellegű és ne előíró. Tudom, kell tanítani az iskolában, tudom, kell egy alapműveltség helyesírásban is, tudom, nyelvében él a nemzet - én mindent tudok, csak azt nem értem, hogy miért kell karóba húzni azt, aki kreatívan akarja használni a nyelvet, aki némely szavaknál, kifejezéseknél bőszen megengedné a változatokat, akit nem zavar alapvetően az, hogy idegen szavakat átveszünk, sőt horribile dictu még anglicizmusokat, germanizmusokat is befogadunk, használunk, és hasonló apró 'liberálisságok'. A fenti petícióban szereplő pontok nagyrészével egyetértek - különösen a többszintűséggel -, és azokat támogatnám is - ha lenne még a petíció. Nincs, sajnos, meg ha támogatnám se történne változás semmiben - ez itt Abszurdisztán, tudjuk jól.

3 megjegyzés:

Gyorgyi írta...

Még szerencse, hogy a nyelv szabályainak írásba foglalása modern tudomány, különben máig úgy mondanánk, hogy 'isa, por és homou vogymuk". Nem tudom, miért küzdenek a nyelvészek a nyelv természetes evolúciója ellen. Volt régebben egy műsor a tévében, az "Álljunk meg egy szóra", ott marasztaltak el sokszor olyan szóhasználatokat, amik már közkeletűek, de az értelmező kéziszótárban megadott jelentés alapján nem helyesek. Sosem értettem, hogy pont a nyelvészek, akik nyelvtörténetet is tanultak, hogy nem veszik természetesnek a szavak jelentésének folyamatos alakulását, bővülését.

Quicksilver írta...

A helyesírási szabályzatokat tisztességben megvénült nyelvészekből, akadémikusokból álló bizottság alkotja meg. Namármost a vénség általában együttjár bizonyos mértékű konzervativizmussal (amivel önmagában még semmi baj nincs, csak ha túlzásba viszik), akik már régesrég elfeledték azt, amit a nyelvtörténetről az iskolában tanultak, és ha ehhez még egy bizottsági forma is járul... hát, akkor kész a megcsökönyösödött változtathatatlanság...

Névtelen írta...

Igazatok van. jó lenne egy egyszerűbb helyesírás. Átlátható legyen, kevés kivétellel.