2008-11-22

Spiclik és más állatfajták...

Amíg fórumoztam, gyakran felmerült a spicliskedés problémája, hiszen ott is, ahogyan az IRL világban is a törvények biztatnak, ha nem is egyértelműen köteleznek arra, hogy ha törvénytelenséget, MM-sértést látok, azt jelentsem, rohanjak a modikhoz, akik majd azt jól megítélik és elbírálják, szankcionálják, no persze a modi már csak egy olyan állatfajta, hogy ha hívják, akkor nem megy el intézkedés nélkül, hogyisne, majd még azt mondják, hogy nem csinált semmit, inkább akkor is tilt, büntet, ha hóttotálsemennyire se lenne szüség a beavatkozására, és ez a reflex persze megvan a rendőrségben, államigazgatásban is, ha bejelentés történik, akkor mozgásba lendül a gépezet és nehogymár fölöslegesen lendüljön mozgásba, csinálni is fog valamit.

Azaz a spicli nagyon jól tudja, hogy ha nem fúj a szél, nem zörög a haraszt elven valamilyen hatást úgyis el fog érni, ha bejelent valamit, valakit, annak ebből csak baja fog származni, ha már van két fűszál keresztbetéve (élesebb hangú a vita a fórumon), ott már lehet akár államellenes összeesküvést (fórumrombolást, személyeskedést) is kiáltani, vagy suttogni a megfelelő fülekbe, mert lesz eredménye, az illető meg lesz fegyelmezve (futhat a nickje után, pitizhet, ha akar és tud), és ez a spiclinek hatalom, befolyásosságérzet, ettől ő több lesz, ha a másikat lenyomják, és ez a különbség a törvénytisztelő állampolgár és a spicli között, az előbbi meglát, meghall valamit, és úgy érzi, ez bajt okoz(hat), ha bejelenti is, még inkább magát szégyelli, hogy mit tett, míg a spiclinek inkább csak ürügy kell, hogy besúghasson, hogy felnyomhasson valakit, akire amúgy is orrol, és ez a valódi indoka, nem a törvénysértés.

Ez a különbség, és nem az, hogy mekkora és milyen szabály-, vagy törvénysértésről van szó, nem arról, hogy valaki rendmániás vagy liberálisabban nézi a törvényeket, hanem a spiclinek a lélektanáról, hogy miért teszi, amit tesz. Nem a törvény és a megsértése a kérdés itt, hanem az indíték, a besúgó indítéka, hogy csak egy ürügy neki ami történt, hogy a saját bosszúvágyát, ellenszenvét, akármit kiélhesse. De ezt a törvény nem tudja kezelni, a törvény, a modik előtt minden spicli törvénytisztelő állampolgár, ill. szabálykövető user, és minden szabálysértő vagy MM-sértő bűnöző, bűnös, böntetendő.

Mert a jog nem egyenlő az igazsággal, a jog nem tud az igazsággal foglalkozni, csak azzal, amit már egyszer magának lefektetett, a jog precedensekből ás általánosításokból áll, az igazság pedig folyékony, és érezhető, de jogba, törvénybe foglalni nem lehet, elveszik belőle, mihelyst paragrafusjelet lát.

Erről jutott eszembe, trackbackolni továbbra sem tudok csak linkeskedni: Betyárbecsület

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"a besúgó indítéka, hogy csak egy ürügy neki ami történt, hogy a saját bosszúvágyát, ellenszenvét, akármit kiélhesse"

ezen az "akármin" elgondolkodtam.
élünk szépen egy koordinátarendszerben (jogrendszerben, MM szabályzat szerint), minden arőfeszítésünk arra irányul, hogy jól pozinicionáljuk magunkat, "eredményeket" érjünk el.

és akkor felbukkan valaki a koordanátarendszeren kívülől, és ezzel megkérdőjelezi az összes eddigi erőfeszítésünket, elvrenszerünket, az "életünket" magát.
hát az ilyent ki kell nyírni :) beköpni, feljelenteni, keresztefeszíteni.

megalapozott indíték pedog mindig van: merthogy boszorkány, vagy mert zsidó lánnyal hált!

az inkvizíció, s a náci hatalom is ebből élt. belőlünk, emberekből, ebből az "akármiből".
a koordináttól való függésünkből.
mert azokon kívül elveszettek vagyunk :DD
hehehehe.

de most jól szétrobban bankrendszer, pénz, idő: mindenféle támpont!!!!
namost jól megnézhetjük koordinátáinkat és félelmünket, ami arra késztetett, hogy ezekbe kapaszkodjunk.

MaDéva :D

Névtelen írta...

bocs a sok elütésért, remélem azért érthetőek a szavak.

Quicksilver írta...

Morfondíroztam ezen a koordinátarendszeren, hisz előre az jutott eszembe, hogy a besúgó nem feltétlenül 'idegeneket', kintről jövőket jelent fel, hanem a saját környezetében élőket, akik valamiért kivívják az ellenszenvét... de vgülis igazad van, mert ez a 'belső ellenség' is felrúgja ezt a szabályrendszert, más, eltér, és ez frusztrálja a besúgót.

Annakidején nagy hatást tett rám egy sci-fi, amiben könnyedén és világosan leírták a 'fear from the other' jelenségét, és azt, hogy az ellenség nem az, aki egy földrésszel távolabb él és más, mint én, hanem mindig az a szomszéd, aki más és az érdekei is az enyémek vetélytársai.

Névtelen írta...

Most néztem meg a Zeitgeist filmet.
A wiki ezt írja róla:
"Zeitgeist is a German language expression literally translated: Zeit, time; Geist, spirit, meaning "the spirit of the age and its society". The word zeitgeist describes the intellectual, cultural, ethical and political climate of an era or also a trend. In German, the word has more layers of meaning than the English translation, including the fact that Zeitgeist can only be observed for past events."

Ez itt a reklám helye volt :)

é.